امنیت موتورسیکلت و کارایی و کارآمدی آن ارتباط مستقیمی با لاستیکهای آن دارد. در هنگام خرید لاستیک موتورسیکلت باید نکات زیادی را در ذهن داشته باشید که در ادامه مهمترین آنها را بررسی میکنیم؛
نوع موتورسیکلت: هر نوع و کلاس موتورسیکلت، لاستیک مخصوص به خود را دارد. بر این اساس لاستیک را خریداری کنید.
تاریخ تولید لاستیک: تاریخ تولید هر لاستیک، روی آن نوشته شده است. اگر از تولید لاستیک ۴ سال گذشته باشد، به معنای تاریخ انقضای آن است. به هیچ وجه آن را نخرید.
اندازه لاستیک: اندازه لاستیک را با توجه به سایز رینگ موتور سیکلت خود انتخاب کنید. اندازه آن در کناره لاستیک نوشته شده است.
نوع لاستیک: دو نوع اصلی لاستیک موتور سیکلت وجود دارد؛ لاستیکهای شهری و لاستیکهای آفرود. لاستیکهای شهری برای رانندگی در جادههای آسفالت و خیابانها مناسب هستند؛ در حالی که لاستیکهای آفرود برای جادههای ناهموار و خاکی طراحی شدهاند.
آج لاستیک: آج لاستیک به میزان چسبندگی لاستیک به سطح جاده کمک میکند. آجهای عمیق تر برای موتورسواری در جادههای لغزنده و زیر باران و برف مناسب هستند. آج لاستیک طرحهای مختلفی دارد؛ مثل:
- طرحهای رگهای
- طرحهای عرضی
- طرحهای ترکیبی عرضی و رگهای
- طرحهای بلوکی
مقاومت حرارتی لاستیک: حروف لاتینی که روی لاستیک نوشته میشود، میزان مقاومت آن در برابر حرارت و گرمای وارد شده را مشخص میکند. بالاترین مقاومت از حرف A شروع میشود و به ترتیب این حروف کاهش پیدا میکند. مثلا B مقاومت کمتری نسبت به A دارد.
برند لاستیک: سعی کنید که برندهای معتبر لاستیک را خریداری کنید. محصولات تولیدی این برندها با کیفیت و ایمنی بالاتر دارند.
قیمت لاستیک: مثل هر کالای دیگری، لاستیک هم بسته به برند و کیفیت آن، قیمتهای متفاوتی دارند. نیازی نیست که لاستیکهای گرانقیمت بخرید. فقط توجه کنید که حداقل استانداردها و کیفیت را داشته باشند.
میزان تحمل وزن لاستیک: اگر از موتورسیکلت برای حمل بار و مسافر استفاده میکنید، به میزان تحمل وزن آن هم دقت کنید که معمولا در کناره لاستیک، درج میشود.
سرعت مجاز لاستیک: از دیگر اطلاعاتی که روی لاستیک نوشته میشود، حداکثر سرعتی است که میتوانید با آن در حالت امن و قابل اطمینان به مدت ۱۰ دقیق رانندگی کنید.
مدت زمان ساییدگی لاستیک: هر چقدر که عدد بالاتری برای ساییدگی روی لاستیک درج شده باشد، نشان میدهد که این لاستیک دوام بالاتری دارد.
نوع ترکیب لاستیک: لاستیکهای موتورسیکلت از ترکیبهای مختلفی ساخته میشوند که بر عملکرد و دوام لاستیک تأثیر میگذارد.
نوع ساخت لاستیک: لاستیکهای موتورسیکلت در دو صورت تیوبدار و تیوبلس هستند. لاستیکهای تیوبدار از یک تیوب داخلی برای حفظ فشار باد استفاده میکنند، در حالی که لاستیکهای تیوبلس از یک لایه داخلی استفاده میکنند که از نشت هوا جلوگیری میکند.
موارد زیر را هم در ذهن داشته باشید:
- لاستیکهای موتورسیکلت را به صورت جفت خریداری کنید. این کار باعث میشود که موتور سیکلت به طور یکنواخت حرکت کند.
- لاستیکها را به طور منظم بررسی کنید و در صورت وجود هرگونه آسیب یا فرسودگی جدی، آنها را تعویض کنید.
انواع لاستیک موتور سیکلت
انتخاب نوع لاستیک موتورسیکلت به عوامل مختلفی مانند نوع موتورسیکلت، سبک رانندگی و شرایط آب و هوایی بستگی دارد. انواع لاستیک موتور سیکلت را میتوان بر اساس کاربرد و نوع طراحی به چند دسته تقسیم کرد:
- لاستیک رادیال: آج این لاستیکها برخلاف لاستیکهای معمولی که آجهای آنها به صورت موازی با محور طولی لاستیک قرار گرفتهاند، به صورت رادیال (محوری) طراحی شدهاند. سیمهای تقویتی آن نیز در جهت عرضی لاستیک قرار دارند که باعث میشود که لاستیک رادیال نسبت به لاستیکهای قدیمیتر که سیمهای تقویتی آنها به صورت طولی است، انعطافپذیرتر باشد. به طور کلی این لاستیک برای اکثر موتورسیکلتها، شرایط موتورسواری و وضعیتهای آب و هوایی مختلف مناسب است.
- لاستیک جادهای: لاستیکهای جادهای رایجترین نوع لاستیک موتورسیکلت هستند و برای رانندگی در جادههای آسفالت طراحی شدهاند. این لاستیکها آجهای صاف دارند که برای کاهش مقاومت سطح، افزایش سرعت و کم کردن مصرف سوخت طراحی شدهاند. لاستیکهای جادهای همچنین چسبندگی و هندلینگ بهتری در جادههای خشک دارند.
- لاستیک آفرود: لاستیکهای آفرود برای موتورسواری در مسیرهای ناهموار، خاکی و گلآلود مناسب هستند و عملکرد خوبی هم در شرایط برفی دارند. آجهای عمیق این لاستیکها باعث افزایش چسبندگی در زمینهای ناهموار میشوند. لاستیکهای آفرود همچنین برای مقاومت در برابر سایش و ضربه طراحی شدهاند.
- لاستیک اسپرت: لاستیکهای اسپرت که ترکیبی از لاستیکهای جادهای و آفرود هستند، گزینهای عالی برای جادههای آسفالت و مسیرهای ناهموار محسوب میشوند. آجهای این لاستیک صاف و شیاردار بوده و برای افزایش چسبندگی و هندلینگ در هر دو سطح آسفالت و خاکی طراحی شده است.
- لاستیک تورینگ: این لاستیکها بهترین نوع لاستیک برای مسافتهای طولانی هستند. لاستیکهای تورینگ دارای آجهای صاف بوده که برای کاهش مقاومت در برابر سطح آسفالت و بالا بردن راحتی و آسایش موتورسوار طراحی شدهاند. عمر و کارایی لاستیکهای تورینگ همچنین هم بالاست. همچنین برای شرایط آب و هوایی بارانی و نامساعد هم مناسب هستند. البته نمیتوان برای سرعت بالا از این لاستیکها استفاده کرد.
- لاستیک کراس: همانطور که از اسم آن نیز مشخص است، لاستیکهای کراس برای مسابقات موتور کراس طراحی شدهاند و با آجهای عمیق، برای افزایش چسبندگی در زمینهای شنی و گلآلود استفاده میشوند. این لاستیکها مقاومت بالایی هم در برابر سایش و ضربه دارند.